Club Med, Ria Bintan

Bintan, Indonesia印度尼西亚 民丹岛 Resort Hotel度假酒店 34,000 M², 310 Rooms34,000 M², 310 间房 Architecture建筑设计 1995-1998

Sited on sloping ground on the northern shore of Bintan Island, clear waters and fine grain sand identify the location of Club Med Bintan as one of the best beaches in the region. The beach front faces north towards the South China Sea, and higher elevations offer views of the ocean, surrounding hill and mature, dense vegetation.

This Club Med Village is family-oriented, providing many F&B and recreational choices along with sea and land sports centre, a kids club, evening theatre and cabaret entertainment.

The site planning for this project is based on a hilltown concept instead of the traditional village concept used in other Club Med designs to take advantage of the views and orientate all rooms towards the sea. The challenge was to bury the back of the house and service components into the hillside. The design guidelines dictate the general sitting of all the buildings to maximize the presentation of trees, natural habitats, water catchments areas, flow of streams and the blending of the buildings into the landscape. The architecture thus draws from the Indonesian vernacular and integrates a modern aesthetic with a tropical, climatically inspired design vocabulary.

The building forms reference the simple fisherman huts dotting the coast line. The rooms are in three-storey blocks organised along streets and paths that follow the forest and the ocean as they reveal themselves.

The design integrates and juxtaposes the traditional and the modern, the vernacular and the technological, to create a resort experience that interweaves the past and present without being overly nostalgic or excessively contemporary. This is best expressed in the four-storey Main Hall housing the lobby, reception and three restaurants. Guests enter on the top floor with the other levels stepping down the hillside. The roof of the Main Hall is a composite truss structure of steel, timber and glass. The design intent was to express the vernacular in a technological way to yield a new hybrid spatial experience.

Note: Project designed by Wong Chiu Man for Nikken Sekkei International

民丹岛Club Med度假村位于岛屿北岸的山坡上,坐拥水清沙幼的海滩。这个区内最优美的海滩之一面朝北方,迎向南中国海,在度假村的高处,不但可俯瞰海景,还可欣赏四周的山景和茂密的林荫树影。

这个为一家大小量身定做的Club Med度假村提供多种餐饮选择和休闲活动,同时设有海陆运动中心、儿童俱乐部、剧院和歌舞娱乐场所。

为了充分利用附近的美景和让全部客房看到海景,项目的场地规划以“山城”为概念,而非其他Club Med度假村常用的“乡村”设计概念。在规划上,挑战在于把建筑物的后场和服务功能全部归纳于山坡上。根据建筑设计规范指定,所有建筑物的一般坐向必须尊重现有的树木、自然栖息地、集水区和溪涧,并尽量让建筑物融入自然景观之中。因此,我们以适合热带气候的设计表达方式,呈现这个散发着印尼乡土建筑风格并融合现代建筑美学的度假村。




more less
Club Med, Ria Bintan Club Med, Ria Bintan Club Med, Ria Bintan Club Med, Ria Bintan Club Med, Ria Bintan Club Med, Ria Bintan Club Med, Ria Bintan